Sitrik asit bir diğer adı ile limon tuzu farklı şekillerde üretilen bir ürün olarak dikkat çekmektedir. Sitrik asit nasıl üretilir sorusuna cevap vermeden önce söz konusu ürün hakkında kısa bir bilgi verilmesi oldukça faydalı olacaktır. Sitrik asit doğal bir üründür. Adından da anlaşılacağı gibi en fazla limonun içerisinde yer alan bu ürün ayrıca bazı meyve ve sebzelerin içerisinde de bulunmaktadır. Fakat buradan sitrik asidin elde edilmesi oldukça maliyetli olmaktadır. Dolayısıyla da üreticiler bu yöntem ile değil farklı yöntemlerle bu ürünü elde etmektedir. Böylece ürünlerin maliyetleri oldukça düşük olmakta ve buna bağlı olarak çok fazla alanda bu ürün daha fazla kullanılmaktadır.
Sitrik Asit Nasıl Üretilir ve Limondan Elde Etme Yöntemi
Sitrik asit nasıl üretilir sorusunun farklı cevapları bulunmaktadır. Bunlardan ilki yukarıda da belirtildiği gibi sebze ve meyvelerin içerisinde yer alan sitrik asidin dışarı çıkarılması şeklindedir. En fazla sitrik asidin bulunduğu meyve olan limon bu yöntemde sıklıkla kullanılmaktadır. Limonun yaklaşık olarak %80’lik bölümü sitrik asitten oluşmaktadır. Bu yöntemi genel olarak anlatmak gerekirse öncelikle limonun suyu çıkartılır ve uzun bir süre kaynatılır. Bu kaynatma işlemi sayesinde limonun proteinleri pıhtılaşır ve süzülerek bunlar alınır. Daha sonra ise kalsiyum hidroksit kullanılarak nötralleşme işlemi yapılır. Bu işlem sonunda ise kalsiyum sitrat kristalleri elde edilmiş olmaktadır. Son aşamada ise söz konusu kristaller seyreltik bir sülfürik asit ile tepkimeye sokulur ve böylece sitrik asit elde edilmiş olur. Bu yöntem diğer yöntemlere göre daha fazla maliyet gerektirdiği için neredeyse hiç kullanılmaz ve üreticiler tarafından tercih edilmez.
Sitrik Asit Nasıl Üretilir ve Mayalama Yöntemi
Sitrik asit nasıl üretilir konusunda kullanılan bir diğer yöntem ise mayalama ile yapılmaktadır. Bu yöntem sentetik olarak üretim olarak da adlandırılmaktadır. Şekerin mayalanması ile üretimi mümkün olan sitrik asit böylece çok daha düşük bir maliyet ile üretilmektedir. Şeker olarak şeker pancarı kullanılmaktadır. Şeker pancarının melası fermantasyon ya da farklı bir mayalanma yöntemine tabi tutulmaktadır. Bu işlem sonucunda sitrik asit (limon tuzu) elde edilmektedir. Söz konusu yöntem hem daha kısa sürer hem de maliyet olarak daha düşüktür. Dolayısıyla da bu yöntem çok daha fazla kullanılmaktadır.
Sitrik asit nasıl üretilir konusu genel hatları ile bu şekildedir. 19. yüzyılın sonlarında ilk defa etkileri keşfedilen sitrik asidin faydaları oldukça fazladır. Gıda sektöründe koruyucu madde olarak gösterilen ve E330 kodu ile gösterilen sitrik asit birçok hazır gıdanın içerisinde yer almaktadır. Bu ürünlerin daha geç bozulmasına neden olmakta yani bir anlamda ürünlerin raf ömürlerini uzatmaktadır ki bu durum oldukça önemlidir. Özellikle içeceklerde çok daha fazla kullanılmakta ve bu ürünlerin daha uzun ömürlü olmasını sağlamaktadır.